Majorna och Masthugget förr
Både Majorna och Masthugget var från början utpräglade arbetarstadsdelar befolkade av sjömän, fabriksanställda, hamnarbetare och hantverkare. Familjerna var i regel mycket stora med omfattande barnkullar och de hårt arbetande föräldrarna levde efter strikta könsroller. De flesta bodde i den klassiska omoderna bostaden om ett rum och kök med utedass, vedbod, brunn och soptunnor på den kringbyggda gården. I källaren låg brygghuset där man tvättade, bryggde öl och lade lutfisken till jul i blöt.
Gatuförsäljning vid förra sekelskiftet. Oscar Fredriks kyrka i bakgrunden.
Alexanderssons i byggtagen. Bilden ser mycket gammal ut, men är i verkligheten tagen på 1960-talet. Kanske någon känner igen en släkting?
Stigbergsliden
Bostadens centrum var köket med den värmande vedspisen och en vask med kallvattenkran över en marmor- eller zinkbänk. I köket sov alla barnen i mån av plats. Det enda rummet, med kakelugnen som enda värmekälla, fungerade som föräldrasovrum, finrum och vid enstaka, högtidliga tillfällen även som vardagsrum.
Gemenskapen inom kvarteret var omvittnat stark, kanske beroende på den akuta nödsituationen, kanske på en gedigen samarbetsvilja. Svalelaget, dvs de familjer som bodde på samma trappavsats, blev en grundläggande enhet och trygghetsfaktor för de boende.
Nu, hundra år senare, har bostadsområdena Majorna och Masthugget fått en helt ny karaktär. Husen är nybyggda eller renoverade till 2000-talsstandard. Alexanderssons är en av hyresvärdarna här och flera av fastigheterna har man ägt ända sedan de byggdes. Som hyresgäst är det skönt att veta att det finns kontinuitet och trygghet i förvaltningen. Och den goda gemenskapen i bostadsområdena är fortfarande omvittnad.