Vanliga frågor

På denna sida kan man läsa svaren på många vanliga frågor som ställs till oss.


Får jag byta min lägenhet med en annan hyresgäst?

Du behöver vårt skriftliga medgivande för att få byta din lägenhet. Kontakta oss så hjälper vi dig. Läs reglerna och vår policy här


Jag skulle vilja hyra en lägenhet hos er, har ni någon kö?

Vi har ingen extern kö. Önskar man byta internt inom vårt fastighetsbestånd kan man anmäla intresse till Katarina Bergius. De lägenheter som blir vakanta förmedlas via HomeQ. Innan ni flyttar internt vill vi att ni skall ha bott i er lägenhet i minst två år.


Jag tänkte hyra ut min lägenhet i andra hand, vad gäller då?

Du måste få skriftligt tillstånd från oss. För att vi skall kunna ge tillstånd behöver du ha ”beaktansvärda” skäl för uthyrningen, exempelvis studier på annan ort. Uthyrning i andra hand avser alltid en begränsad tid. Läs mer!

Kom ihåg att det fortfarande är du, vår hyresgäst, som alltid ansvarar fullt ut för din hyresrätt även när din andrahandshyresgäst bor där.


Kan min andrahandshyresgäst få ta över kontraktet?

Nej, tyvärr inte, men skötsamma hyresgäster får ju goda referenser och har eventuellt chans att hyra en annan lägenhet av oss. Tillgången på lediga lägenheter är dock liten. 


Jag vill säga upp mitt kontrakt för avflyttning, hur gör jag?

Du kontaktar oss, och från månadsskiftet 3 månader efter det att vi har fått in din skriftliga uppsägning och godkänt den, så är kontraktet uppsagt. Tänk på att du är skyldig att upplåta din lägenhet för visning till kommande hyresgäster.


Hur betalar jag hyran?

När du betalar via internet ska du alltid ange OCR-numret som står längst ner till vänster på din hyresavi. Det är totalt 17 siffror. Kom ihåg de två nollorna i början av sifferkoden – de är väsentliga.

Från 2023 hittar du dina avier på "Mina sidor". De kommer även att sändas ut per mail till alla som registrat en mailadress. Tänk på att du är ansvarig för att hålla mailaddressen uppdaterad så du nås av avin. Behöver du ändra mail så gör du det enkelt på "Mina sidor".  Om ingen mailadress är registrerad där så går det automatiskt ut en pappersfaktura som inkluderar administrationsavgift på 20 kr per avi (pris jan- 23). 


Autogiro

Autogiro är ett mycket smidigt betalningssätt. Kontakta din bank för att sätta upp automatisk dragning av hyran från ditt konto. Dragningnen sker sista vardagen varje månad. Fattas det 1 kr så dras ingenting så tänk på att kontrollera att dragningen genomförts. 


När skall hyran vara betald?

Av ditt kontrakt framgår att hyran skall vara erlagd före månadens inträde. Banken skall ha mottagit din betalning senast den sista dagen i månaden före.


Får jag installera och använda tvättmaskin i lägenheten?

Ja, på vissa villkor så kontakta alltid oss före. Alla fasta el- eller VVS-installationer (tvättmaskin, diskmaskin etc) måste utföras av fackman. El-fel och vattenskador är vanliga och dyrbara skador och orsakas ofta av felaktig installation. Tänk också på att inte använda maskinerna sena kvällar eller tidigt på morgonen då ljud kan störa grannar. Ljudstörningarna från tvättmaskiner inne i lägenheterna är ofta större än från gemensamma tvättstugan (golvet i lägenheterna är inte gjort för sådant). Tvättmaskinen får inte stå direkt på golvet utan ska upp ca 30 cm. Det finns speciella tillbehör att köpa som oftast även innehåller en korg. Tala gärna med dina grannar i förväg innan installation, speciellt dem under dig.


Jag vill få nya tapeter, vad gäller?

Vi målar och tapetserar med skäliga tidsmellanrum, men det hindrar inte att du själv på egen bekostnad skaffar nya tapeter eller målar om. Tänk dock på att arbetet måste vara fackmässigt utfört och att du skall välja allmänna kulörer och lämpliga material som nästkommande hyresgäst skäligen kan godta. Vi godkänner normalt inte målning på släta tapeter, då detta inte anses vara fackmässigt. Du kan bli ersättningsskyldig om vi finner det nödvändigt att åtgärda lägenheten innan nästa hyresgäst flyttar in. Lägenheten besiktigas alltid vid avflyttning.


Idag har jag en tråkig linoleummatta som jag vill riva ut, får jag det?

Nej, golvbeläggningen påverkar även sådant som ej är uppenbart, exempelvis ljudisoleringen till intilliggande lägenheter, och dessutom kanske inte nästa hyresgäst vill ha golvet bart. I vissa fall kan dock undantag ges. Kontakta oss! Samma sak gäller om du vill lägga in parkettgolv eller klinker i lägenheten. Bland annat påverkas ljudisoleringen mellan lägenheterna ofta kraftigt negativt då parkettgolv läggs in. Om man tar bort en linoleummatta blir det ofta problem med att stegljud börjar höras till lägenheten under.


Jag tänkte snygga upp lägenheten med lister på köksluckorna. Är det OK?

Nej, inte utan vårt tillstånd. Inte heller får du sätta upp lister på övriga dörrar i lägenheten. Du får inte heller måla dörrar och köksluckor utan vårt tillstånd.


Men det är väl OK att byta ut de gamla knopparna på skåpsluckorna?

Javisst, såvida du inte behöver göra nya hål för de nya knopparna; då behöver du vårt tillstånd. Spara alltid de gamla knopparna, om vi inte avtalat om annat, så att du kan sätta tillbaka dem när du flyttar ut.


Hur skall jag rengöra mina golv?

Tvätta med ljumt vatten och ett milt rengöringsmedel. Torka genast så att inga torkfläckar uppstår.


Jag skall flytta ut, vad skall städas?

För dig som skall flytta har vi gjort en speciell sida. 


När jag kommer hem efter semestern så luktar det från toalettstolen, och när jag tittar där, så är det inget vatten kvar - varför?

Vattnet i vattenlåsen avdunstar. Be därför någon granne eller vän att ibland spola vatten i handfat, diskho, golvbrunn och WC när du är borta en längre tid, så slipper du problemet.


Det har börjat lukta lite mögel från badrummet - vad gör jag?

Kontakta oss! Vi har problem med att det uppstår vattenskador i badrum i vissa av de fastigheter som inte är ny- eller ombyggda. Badrummen är i dessa lägenheter endast delvis våtrumsisolerade. Detta innebär att badrummen är isolerade för bad och därför inte klarar den våtbelastning det blir när man står upp och duschar. Sitt gärna ner i badkaret när du duschar så slipper du problem. Väggar, golv och eventuella fönster i badrummet får alltså inte vätas ner. Likaså måste golvbrunnen svälja ordentligt. Rensa regelbundet och kontakta Fastighetsservicen om det är problem.


Jag har låst mig ute, vad gör jag?

Du får kontakta låssmeden, din Fastighetsservice, eller oss, och åtgärderna får du själv bekosta. Normalt har vi inte huvudnyckel till lägenheterna. 


Vi har fått skadedjur i lägenheten, vad ska vi göra?

Fastigheterna har avtal med Anticimex. Du kontaktar dem på telefon för sanering. Anger oss som hyresvärd och vilken adress du bor på.  Du är även skyldig att informera oss om att du har ohyra i lägenheten.


Vad gör jag om grannarna stör?

Tag i första hand kontakt med din granne och tala om att du är störd. Vår erfarenhet är att detta är ett bra sätt att lösa problemet. Om detta mot förmodan inte hjälper, kontaktar du oss under kontorstid. Övrig tid eller vid akuta problem ring Störningsjouren på 031-3949007. Vi debiterar den störande hyresgästen utryckningskostnaden om störning konstateras. Att få störningsklagomål på sig är allvarligt och kan leda till att den störande hyresgästen sägs upp.


Finns det skyddsrum i fastigheterna?

Alexanderssons ansvarar för totalt 5 st potentiella skyddsrum. Det är 4 st på Paternostergatan 8, 14 16 och 22 samt ett på Henriksbergsgatan 8.

Dessa utrymmen är i fredstid lägenhetsförråd. I händelse av krig så utfärdar staten uppdrag till fastighetsägare att inom 48 h iordningssälla dessa utpekade utrymmen till skyddsrum. Det innebär i praktiken att lägenhetsinnehavare har väldigt kort om tid att tömma sina förråd själva.

På nedanstående länk syns vilket skyddsrum som ligger närmast er.

Skyddsrumskarta MSB

Tänk alltid på att inte förvara värdefulla saker i förrådet. Enligt många försäkringsbolag bör man inte förvara saker i förråd som överstiger ett värde av ca 1500 kr.


Jag har katt. Vad bör jag speciellt tänka på?

Katter får inte släppas lösa i eller runt fastigheten. Utomhus behöver de ha koppel. Orsaken är att de utgör en risk för små barn och gravida som vistas i lekplatsens sandlådor och rabatter. Du bör se till att katten ha klösbrädor så att den inte klöser på väggar och dörrar. Katthår sätter lätt stopp i avloppet och kattsanden får därför absolut inte slängas i WC. Den blir som cement i rörkrökarna och orsakar svåra stopp i avloppsstammen så att avloppsvattnet kan stiga upp i lägenheterna.
Till slut vill vi avråda från att ha fler än en katt i din lägenhet.


Var gör jag av min gran efter jul?

Kontakta Fastighetsservicen, så hjälper vi till med granen. 


Får jag sätta upp en parabol på fasad eller balkong?

Tyvärr kan vi inte tillåta detta.


Rätten till rökfri miljö

Allmänna utrymmen

Från 1 april 2019 råder rökförbud på alla allmänna utrymmen inom fastigheterna. Det innebär att rökförbud råder på innegårdar och längs fasaderna samt i trapphus, entreér. källare, vindar, tvättstugor, trokrum etc.

Orsaken är att cigarettrök tränger sig in i ventilationen och fimpar som slängts på marken inneburit fara för barn, natur och djur och inneburit allvarlig brandrisk.  Vi har i många år försökt hantera dessa störningar utan förbud men utan resultat. Misskötseln som pågått har inneburit störningar och hälsorisker för andra boende.

Inne i lägenheter

Vi arbetar för att långsiktigt kunna erbjuda helt rökfritt boende till alla våra hyresgäster. Sedan några år tillbaka skriver vi därför in som särskilt villkor i alla nya kontrakt att rökning inte är tillåtet inom fastigheten. Det innebär rökförbud inne i lägenheterna, på gårdar och på balkonger.

Har du bott länge hos oss och därför inte har dessa särskilda villkor i ditt hyresavtal så gäller de allmänna villkoren vilket i praxis hänvisar till att väl vårda lägenhetern och hålla den i ordning och gott skick. Rökskador anses inte vara normalt bruk och innebär därför kostnader för hyresgäst i samband med återställande vid flytt.

Vi påminner även om att rökning inne i lägenheter innebär en inlåsningseffekt då det är svårt att byta en rökskadad lägenhet externt och vi inte kan tillåta sådana byten internt. 

Tyvärr har vi uppmärksammats på att fimpar kastats ner från balkonger vilket är mycket allvarligt.  Vi har haft en allvarlig incident då det uppstod brand på en våra balkonger av kastad fimp. Kuddar i en soffa några våningar ner tog eld . Sån tur var larmade en granne och vår fastighetsskötare kunde rusa in med huvudnyckeln och släcka elden.

Varmvatten saknas?

Kallt vatten i kranarna pga avbrott i vattenvärme kan oftast följas på denna hemsidan:

www.goteborgenergi.se/avbrottsinfo

Oftast beror det på avbrott i fjärrvärmeledningen från Göteborg Energi och de har då informtion på sidan om när värmen beräknas vara tillbaka.

Övernattningslägenhet /gästlägenhet för egna gäster

Hyresgäster boende på Paternostergatan har möjlighet att hyra en liten lägenhet för sina egna gäster.

För mer information om hur det bokas - kontakta Anna Månsson på anna@alexanderssons.se eller 031-421070.

 

"Våga bry dig" är ett förhållningssätt som vi på Alexanderssons önskar att både hyresgäster och medarbetare ska anamma för att öka tryggheten i våra hus.

Våga bry dig handlar om civilkurage, alltså att alla våga ingripa när man är orolig eller när någon är eller blir utsatt och behöver hjälp.

Det kan vara oro för våld inom en familj, men det kan också handla om att uppmärksamma en äldre granne som verkar må dåligt eller någon som är ensam.

Handlar det om våld i en lägenhet kan det räcka att man som granne ringer på, och sen går tillbaka in i sin lägenhet. Det kan rädda liv.

 

Är du orolig för att din granne far illa?


Då önskar vi att du gör så här:


Är det en akut eller hotfull situation, ring polis på 112

Annars:

1. Ring på hos din granne och fråga hur det står till

2. Om det behövs, ta hjälp av andra grannar

3. Behöver du hjälp kväll och natt, ring Störningsjouren på 031–394 90 07

4. Om du känner oro för barn i huset, ring Socialtjänsten på 031- 365 87 00

 

Att ringa på kan räcka för att stoppa våld
Att visa omtanke kan rädda liv  


Vi vill att alla ska bo tryggt hos oss och att vi tillsammans visar civilkurage i husen där vi bor. Det handlar om att gå från misstanke till omtanke och att vi vågar bry oss om varandra.

Om vi vet hur vi kan agera när vi känner oro för att någon granne far illa, har vi också möjlighet att bidra till att förhindra våld i nära relationer.  

Förhållningssättet "Våga bry dig!" är ett samarbete med Störningsjouren i Göteborg, Huskurage, Kvinnofridslinjen, Hyresgästföreningen, polisen m Framtidskoncernen och Göteborgs stad.  

Pesonalen på Alexanderssons har under våren genomgått utbildning via Störningsjouren i detta ämne för att öka kunskapen om  hur vi som värd kan bidra från vårt hål och även stötta våra hyresgäster att våga ta steget och göra stor skillnad för en granne. 

 

Är du eller någon du känner utsatt för hot och våld?
 

Är det akut och fara för livet, ring 112.

Ej akut:

Kvinnofridslinjen 020–505050, www.kvinnofridslinjen.se. De svarar på telefonen dygnet runt och hjälper dig med tips och råd vidare, även män är välkomna att ringa.

Kriscentrum för kvinnor, barn och unga
031-367 93 80, dygnet runt, året runt. Mailadress:
kriscentrum.for.kvinnor@socialcentrum.goteborg.se

Kriscentrum för män
031-367 93 90
Mailadress: kriscentrum.for.man@socialcentrum.goteborg.se

Socialtjänst,
Göteborgs stads växel: 031-365 00 00, vardagar 8.00-16.30

Socialjouren i Göteborg
031-365 87 00                                                                                                                            socialjouren@socialcentrum.goteborg.se
Adress: Stora Badhusgatan 14, kvällar, nätter och helger   

Brottsofferjouren,
Telefonnummer: 116 006, gratis att ringa och har öppet även på kvällstid och helger
www.brottsofferjouren.se här kan du chatta och få stöd   

Välj att slut – för våldsutövare
Den nationella telefonlinjen för våldsutövare Välj att sluta nås på 020-555 666. Telefontider är måndag, tisdag och torsdag: 8.30–16.00. Man får prata anonymt med en rådgivare som har stor erfarenhet av frågor som rör kontrollerande eller våldsamt beteende.

Störningsjouren                           

Du kan ringa Störningsjouren om du misstänker våld hos grannen. Tel: 031-394 90 07.

De är tillgängliga vardagar 20.00-03.00, helger 20.0 0-04.00        

 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.